Vi tager kærligt hånd om din skræk for tandlæger

Alle vores behandlinger er individuelt tilpasset, og vi tager altid hensyn til, hvem du er som menneske. Hvis du lider af ”tandlægeskræk”, så er du ikke den eneste. Og du vil heller ikke være den eneste vi, trods udpræget tandlægeskræk, har fået til at slappe af og føle sig tryg her på klinikken.

Uanset om du har tandlægeskræk i større eller mindre grad så informer os om det, så vi kan tage ekstra godt hånd om dig – og gøre dine tandlægebesøg til positive oplevelser.

Tandlægeforeningens 10 gode råd

Brug dem afhængig af hvor slemt du har det.

  1. Erkend din angst. Det er ikke flovt at være bange. Der er mange andre, der har det på samme måde som dig.
  2. Udvælg en tandlæge du har tillid til, og som har erfaring med behandling af mennesker med angst for tandbehandling. Hvis du ved det, så fortæl hvorfor du er bange, og hvad du konkret er bange for. Hvis tandlægen ikke forstår dine problemer, så vælg en anden tandlæge.
  3. Forbered dig mentalt på tandlægebesøget fx ved at indøve afspændingsøvelser du kan bruge under behandlingen. Prøv eventuelt om musik kan hjælpe dig. Det kan være speciel musik til afspænding eller bare din yndlingsmusik, du kan lytte til, mens du er hos tandlægen.
  4. Mød altid veludhvilet og afslappet op til behandling. Vælg helst en formiddagstid, så du ikke behøver være nervøs hele dagen. Medbring evt. en pårørende, der kan støtte dig under behandlingen. Mød gerne op 5-10 minutter før behandlingstidspunktet.
  5. Gå regelmæssigt til tandlæge. På denne måde kommer du ind i en god rytme. Start med hyppige besøg, helst hver tredje måned og nedjuster efterfølgende besøgsintervallerne, alt efter behovet for almindeligt tandeftersyn. Overhold mødetidspunkterne og meld ikke afbud.
  6. Lav på forhånd en aftale om hvad behandlingsforløbet skal omfatte, hvor presserende det er, og hvor meget det skal koste.
  7. Bed din tandlæge om at fortælle dig hvad der kommer til at foregå under behandlingen. Aftal eventuelt et signal, fx en løftet hånd, hvis du ønsker en pause.
  8. Tal med din tandlæge om hvordan behandlingen kan blive så smertefri som mulig (fx ved hjælp af lokalbedøvelse). Det kan også være en mulighed at få et beroligende præparat inden selve behandlingen.
  9. Bed tandlægen om et håndspejl så du kan følge med i behandlingen, hvis det gør dig mere tryg.

Spørg altid hvis der er noget under behandlingen, du ikke forstår, eller noget du ønsker forklaret.

Kilde: tandlaegeforeningen.dk august 2016: Af lektor emeritus, Dr. Odont. Et Cand. Art. Psych Erik Friis-Hasché og tandlæge, psykoterapeut MPF Mette Engelbrecht